Birçok yönü olan bir renk: beyaz

Banyoda beyazın neden bu kadar popüler olduğunu hiç merak ettiniz ve bu rengin her zaman aynı görünmediğini fark ettiniz mi?

Bir yapı markette beyaz boya bulunan bir rafın önünde duranlar, beyaz rengin birçok tonu olduğunu görmüştür. Listelenen yaklaşık 100 farklı beyaz tonu vardır. Eskitme beyaz, kutup ve fildişi beyazına kadar uzanırken bir seçkide “alp beyazı“ terimine kesinlikle rastlamış olmalısınız.

Alp beyazı nedir?

Alp beyazı, 1987 yılında Avrupa Seramik Endüstrisi Birliği tarafından tanımlanan ve bu nedenle bazen sıhhi beyaz olarak da anılan, özellikle banyolar için biraz daha sıcak bir beyaz tondur. Piyasada bulunan RAL sinyal beyazına karşılık gelir ve çok nötr olarak kabul edilir. Alp beyazı tercih edilmesinin nedeni, banyoda ferahlık, daha fazla alan ve parlaklık sağlamaktır. Ayrıca bu renk, hijyen ve temizliği temsil eder. Genel olarak, tüm beyaz tonları için şunlar geçerlidir: Sarıyla karıştırıldığında mekana sıcaklık ve konfor katar. Daha soğuk mavi ve gri türleri, yalın ve havalı bir görünümü temsil eder. Bununla birlikte, kesin olarak tanımlanmış bir beyaz tonun bile plastik, cam ya da seramik gibi farklı malzemeler üzerinde farklı bir etkiye sahip olabileceği unutulmamalıdır. Bu, görme fiziği ile ilgili bir durumdur.

Renk algımız nasıl çalışır?

Görme eyleminde üç faktör rol oynar: Işık kaynağı, gözlenen nesne ve renkleri ve nesneleri algılamamız göz ve beyin arasındaki etkileşimin sonucu olduğundan gözleyen kişinin kendisi. Görüntülenen nesnenin ışığı nasıl yansıttığı da algımız için belirleyicidir. Işık, yüzde 100 geri yansıdığında saf beyaz görürüz. Yansıma yoksa siyah görürüz. Burada yüzey kalitesi de önemlidir: Örneğin, çizilmiş bir klozet kapağı, çiziksiz olandan farklı bir renktedir.

Banyoda nötr renk hakimiyeti

Banyoların çoğu, bugün hala klasik beyaz renkte döşenmiştir. Mutfak gibi banyo da donanım ve tasarım açısından birçok insanın zaman ayıramadan tasarladığı bir odadır. Bu, birçok ev sahibinin neden nötr bir renk şemasına yöneldiğini açıklıyor. Beyaz, modası geçecek bir renk değildir. Her şeyle uyumludur ve bir şey bozulursa, yenisini almak genellikle moda renktekilerden daha kolaydır.

Yaratıcı ellerden öneriler

Geberit'in renk ve malzeme uzmanı Martin Rohrer, “Tüm nesnelerin aynı beyaz tonlarında olduğu bir banyo tasarlamak zordur“ diyor. Rohrer, şunu öneriyor: “Sıhhi seramiklerinizi tek bir üreticiden ya da aynı banyo serisinden satın alın. Bu sayede örneğin lavabo ve klozetin farklı renk olmasını önler ve kontrastlarla oynarsınız. Ahşap ya da diğer renklerdeki mobilyaları beyaz seramikle birleştirin. Yine de mümkün olduğunca klasik beyazda tasarım yapmak istiyorsanız bir ahenk oluşturmak için banyo tekstili gibi renkli aksesuarlar kullanmanızı ve banyoya daha fazla renk katmanızı öneririm.“

Banyo ürünleri

Nasıl bir banyo istersiniz?

Kusursuz bir banyo, tüm istek ve talepleri karşılar. Peki ihtiyaçlarınız neler? Sizin için mekan mı, temizlik mi yoksa tasarım mı önemli? Kullanımı kolay ürünler mi istiyorsunuz yoksa ör. Geberit AquaClean otomatik taharet sisteminin sunduğu gibi ekstra konfor mu tercih edersiniz? Yoksa sizin için önemli olan evrensel bir tasarım mı? İhtiyaçlarınız ne olursa olsun, akıllı banyo çözümleriyle günlük hayatınızı kolaylaştırıyoruz.

Banyoda daha fazla alan
Banyoda daha fazla temizlik
Banyoda daha fonksiyonel tasarım
Banyoda daha fazla konfor
Banyoda daha fazla erişilebilirlik
Banyoda daha fazla kullanım kolaylığı