AMSTEL ÜZERİNDE GÖZE ÇARPAN ŞIKLIKHAUT Amsterdam

En yüksek BREEAM sürdürülebilirlik düzeyi sertifikasyonu, Hollanda'daki en yüksek ahşap bina ve Hollanda'nın başkentinin kalbinde rahat yaşam: HAUT Amsterdam modern yaşamın tüm yönlerini birleştirirken, Geberit'e ait know-how da bunda bir rol oynuyor.

Görev hiç de basit değildi. 2016 yılında, Amsterdam Şehri, eskiden bir sanayi bölgesi olan Amstelkwartier'de bir arsa üzerindeki inşaat projesi için ihaleye davet ilanı verdi. Amaç, yeşil bir bina için uygulanan standartlara da uyan bir konut binası inşa etmekti.

Beş yıl sonra bugün, Amsterdam artık yeni çağdaş ,sürdürülebilir yaşam sembolünden haklı olarak gurur duyabilir. 73 metrelik bu konut binası, Hollanda'daki en yüksek ahşap bina ve sakinlerine Amstel nehrinin, Stadshaven Amstelkwartier yat limanının ve Somerlust parkının çarpıcı manzaralarını sunuyor.

Şehirliler için

HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)

Ancak, Hollanda'nın merkezindeki yeni haute couture bina HAUT Amsterdam'da çarpıcı bir cephe ve güzel manzaralardan fazlası var. 21 katlı konut binası, 52 orta düzeyde fiyatlı daireye ev sahipliği yapıyor. Binanın istikrarı, beton temeller üzerinde beton bir zeminle sağlanıyor; mahzenlerin yeraltı suyuyla aynı seviyede olduğu Amsterdam gibi bir şehirde bu kesinlikle hayati önemde. Ancak ana yapı, bina boyunca 2,800 m3 döşenmiş olan ahşaptan oluşuyor.

Sürdürülebilir bir yapı malzemesi

Ahşap, yeniden büyüyen ve çevreye zarar vermeyen, sürdürülebilir bir malzeme. Ayrıca geri de dönüştürülebiliyor. Ahşap CO² depolayarak atmosferdeki CO² konsantrasyonunun azaltılmasına katkıda bulunuyor. Burada kurulu 2,800 m3 of ahşap toplamda 2,500 ton CO² depoluyor; bu da, yaklaşık 400 evin yıllık CO² emisyonuna tekabül ediyor.

Ancak, yeşil bina için en yüksek düzeydeki BREEAM* sertifikasyonu sonucunu getiren tek şey ana yapı malzemesi değil. Konut binası aynı zamanda bir dizi ek özelliğiyle de etkileyici. Geberit PE-HD boru tesisatının kullanılmasıyla, yağmur suyunun yüzde 99'u toplanarak çatı bahçelerinin sulanmasında kullanılıyor. Geberit Silent-db20 ve Geberit Sovent içeren drenaj sistemi, yerden tasarruf sağlayan, ses optimizasyonlu bir çözüm sağlıyor. Cephe ısıyı yansıtan üçlü camdan yapılmış ve enerji üretimi için güneş panelleriyle donatılmış durumda; bu güneş enerjisi panellerinden çatıda da bulunuyor. CO²

sensörlerinin kullanıldığı, rüzgar enerjisiyle kontrol edilen maksimum gün ışığı ve havalandırma, yaşamak için rahat bir iklim sağlıyor: yoğun nüfuslu bu şehrin kalbinde gerçek bir lüks.

*BREEAM: Büyük Britanya kökenli Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology (Bina Araştırmaları Kuruluşu Çevresel Değerlendirme Metodolojisi), binaların sürdürülebilirliklerinin ekolojik ve sosyokültürel yönlerini değerlendirmeye yönelik bir sistemdir.

Veriler

Geberıt Know-how

HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)
HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)