Duygular için yer açınBJERG Arkitektur'dan Carsten Wraae Jensen ile röportaj

Geberit'in girişimiyle, uluslararası mimarlar 6 metrekarelik banyo konseptlerini sunmak için yarıştılar. Danimarkalı mimari firması BJERG Arkitektur, Serenity projesiyle uluslararası tasarım yarışmasını kazandı. Proje müdürü ve mimar Carsten Wraae Jensen, 6 metrekarelik banyoları tasarlarken neyin önemli olduğunu biliyor.

BJERG Arkitektur'daki Danimarkalı mimarlar, küçük banyolara alışkın. (© Wilfred Gachau)

Serenity adınızı verdiğiniz 6 metrekarelik banyonuzla birlikte Geberit uluslararası yarışmasını kazandınız (Kazanan ekip resimde görünmektedir). Banyo tasarımınızın güçlü yönleri nelerdir?

Ekibimiz, bu mekânı kullanacak kişiye bir sükûnet ve dinginlik hissi vermeye odaklandı. Duyguları yaşayan ve uyandıran bir materyal olan ahşabı kullandık. Banyo, kapıyı kapatıp kendimizle tamamen baş başa kalabildiğimiz az sayıdaki mekândan birisi. Kişi, gevşetici bir ortamda kendisini rahat hissetmeli.

Bunu sağlamayı nasıl başardınız?

Aynı anda çok fazla şey istememeye çalıştık. Materyallere ve onların dokusuna, ayrıca da entegre bir tasarıma özellikle dikkat etmeye çalıştık. Bunun için, entegre ışıklı bir lamba kullandık. Temizlik de bizim açımızdan önemliydi. Düzgün yüzeyleri sayesinde zarif görünen, karmaşık olmayan, temizlemesi kolay ürünlerde karar kıldık. Banyo tasarımımız gerçekçi ve uygun fiyatlı.

Görev, altı ana gerekliliği göz önünde bulundurmak suretiyle 6 metrekarelik, çekici bir banyo tasarımı yaratmaktı. Bu yarışmaya katılmaya sizi iten neydi?

Okullar, ana okullar ve diğer sosyal tesisler için birçok tasarım işi yapıyoruz, tüm bu işlerde birçok teknik gerekliliği göz önünde bulundurmak zorunda kalıyoruz. Bu altı metrekarelik mekân tasarımı farklı olduğundan bize çekici geldi. Birçok kişi, 6 metrekarenin küçük olduğunu söyleyecektir. Danimarka'da bizim mimari uygulamalarımız açısından bu aslında oldukça büyük. Kopenhag'da inşaat pahalı olduğundan çok daha küçük yerleşim planlarına alışığız.

En zor kısım hangisiydi ve nasıl üstesinden geldiniz?

Aynı anda hem sürdürülebilir hem de işlevsel bir mekân yaratmak. Sadece güzel görünen ürünleri kullanmak istemedik. Ürünlerin aynı zamanda pratik de olması gerekiyor. Bizim fikrimiz, büyük pencereli, sizi hayal kurmaya davet eden doğa manzaralı, sürdürülebilir bir mekân yaratmaktı.

Kataloglara baktığınızda ya da showroom'ları ziyaret ettiğinizde, ağırlıklı olarak geniş banyolar görürsünüz. Gerçek ise sıklıkla farklıdır: birçok kişinin banyosu dardır. Küçük mekânları işlevsel ve ilginç kılmak için sizin ipuçlarınız nelerdir?

Bir mekâna girdiğinizde, banyoda depoladığınız şeyler gözünüze çarpmamalı. Bir sistem bulmaya çalışın ve günlük kullandığınız eşyayı gözden saklayın. Daha sakin bir atmosfer için yer açın. Unutmayın ki, tuvaletin, duşun ve lavabonun önünde yere ihtiyacınız var. Bu metrekareler, ürünlerin akıllı bir şekilde düzenlenmesiyle bir araya getirilebilir. Mekândan böyle tasarruf edersiniz.

Veriler

Bjerg Arkıtektur Hakkında

Bjerg Arkıtektur Hakkında

BJERG Arkitektur, 1987'de kurulmuş, Danimarkalı bir mimarlık aile şirketidir. Danimarka'daki üç ofisinin yanı sıra, Oslo, Varşova ve Santiago'da da faaliyet göstermektedir. yıllardır BJERG Arkitektur'un başlıca odak noktası, sorumlu ve sürdürülebilir inşaat olmuştur. 2007'den bu yana, BJERGArkitektur enerji renovasyonu ve ultra düşük enerjili binalar üzerinde yoğun çalışmalar yürütmektedir.

Geniş yelpazeden referansları hem özel hem de kamusal alanı kapsar. Özellikle de çocuk bakım merkezlerini, okulları ve sosyal konutları tasarlamalarıyla tanınırlar.

Proje Görselleri