İçme suyunda lejyonella nasıl önlenir?
Lejyonella nedir?
Lejyonella vücudumuzda olmasını istemediğimiz bakterilerdir. Bunlar patojenlerdir ve özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde enfeksiyonlara yol açabilirler.
İçme suyu ile borulara yayıldıklarından, bu bakterilerin yaşam alanlarına ve içme suyumuzun kalitesine dikkat etmek önemlidir.
Lejyonella suya nasıl karışır?
Lejyonella evsel su şebekesi yoluyla içme suyuna karışmaktadır. Borularda bulunan az miktardaki lejyonella önemli ölçüde çoğaldığında insanlar için tehlikeli hale gelirler. Su sıcaklığı ve tıkanıklık ile birlikte içme suyundaki besin kaynağı da lejyonellanın yayılmasında belirleyici faktörlerdir. 25 ile 50 santigrat derece arasındaki sıcaklıklar bu tür bakterilerin çoğalması için mükemmel koşullardır; ancak bu yalnızca suyun düzenli olarak değiştirilmemesi durumunda bir sorundur.
Su analizi alanında uzmanlaşmış bir şirketle anlaşarak mülkünüzde lejyonella testi yaptırmak iyi bir fikirdir.
Lejyonelladan korkulmamalıveya bu bakteriler hafife alınmamalıdır
Lejyonella hastalığa neden olabilen bakterilerdir. Siz duş alırken, küçük su damlacıkları halinde duş başlığından akarlar. Patojenler solunum yoluyla akciğerlere girer. Sağlıklı insanlarda hastalığa neden olma olasılıkları düşüktür. Fakat bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar risk altında olabilir.
Sudaki lejyonella hangi hastalıklara neden olur?
Lejyonella lejyoner hastalığına neden olabilir. Bu, hızlı başlayan baş ağrıları ve göğüs ağrısı, öksürük, titreme ve ateş gibi belirtileri olan ciddi bir akciğer enfeksiyonudur. Akciğer enfeksiyonu genellikle şiddetlidir ve yaklaşık dört hafta sürebilir. Uzun vadeli etkileri bilinmemektedir.
Lejyonellanın neden olduğu enfeksiyonlar yaygın mıdır?
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'ne göre çoğu ülkede, lejyonellanın neden olduğu bildirilen lejyoner hastalığı vakaları 100.000 kişi başına iki kişiden azdır. Avrupa ortalaması 1,8 kişidir. Almanya'da bu oran 100.000 kişi başına 1,7 vakaya kadar düşer.
Düşük lejyonella içeren içme suyuyla ilgili ipuçları
Patojenlerle savaşmak için aşağıdaki önlemler kullanılır:
- Tuvalet sifonunun 24 saatte bir yaklaşık bir kez çekildiğinden emin olun. Bu, sıcaklıklar uygun olsa bile patojenlerin yayılmasını önleyebilir.
- Boylerinizi en az 55 °C'ye ayarlayın. Bu, boylerde bakterilerin çoğalamayacağı anlamına gelir.
- Düzenli olarak kullanılmayan mülklerdehijyen deşarjıünitesi monte etmek iyi bir fikirdir. Bu üniteler, boruların düzenli olarak yıkanması ve suyun değiştirilmesini sağlayacak şekilde programlanabilir.
- Havalandırıcıları temizleyin Musluklarınızı ve duş başlığınızı düzenli olarak temizleyin.
Evsel su filtresini düzenli olarak kontrol ederek lejyoner oluşumunu önleyin
Ev sahipleri evsel su filtrelerini düzenli olarak bir tesisatçıya kontrol ettirmelidir. Tesisatçı daha sonra gerektiğinde değiştirilmesini önerebilir.
İnceleme ve değiştirme normalde tesis yöneticisinin sorumluluğunda olduğundan kiracıların genellikle bununla ilgilenmeleri gerekmez.
Su sıcaklığına dikkat edin
25 ile 50 santigrat derece arasındaki su sıcaklıkları lejyonellanın çoğalması için mükemmel koşullardır. Bakteriler 50 derecede çoğalmayı aniden durdururken, 25 derecenin altında çoğalmaları için gereken süre ise iki katına çıkar. Özellikle yaz aylarında tehlike bölgesindeki soğuk su borularının ısınmasıyla ilgili ciddi bir risk vardır.
Öncelikle boylerde tedbir alınabilir. Sıcak su sıcaklığının her zaman en az 55°C'ye ayarlanması, bakterilerin çoğalmasını engeller.
BültenŞimdi kaydolun
Güncel bilgileri alın
Bültenimiz banyonuzun hayatınızı nasıl kolaylaştırabileceğine dair büyüleyici bilgiler ve kullanışlı ipuçları sunar.